Klaas Pennink Pennink uit Nienbruk

Van deze stam kunt u hier de volgende gegevens vinden: De oudste gegevens zijn van een persoon kind geb. 1766 .
Van deze stam zijn 54 personen bekend die geboren zijn met een naamvariant Pennin(g/gs/cx/x/ck/ga).
Van deze stam zijn generaties bekend.

Afkomst plaats en migratie

Van de huidige 37 personen met de naam Pennink in het telefoonboek komen er 18 uit Noord-Holland. Deze tak stamt af van Klaas Pennink (geboren in Nienbruk rond 1764) en Geesje Batterman; hun zoon Gerrit Pennink trouwt met Maria Beijbel. Gerrit's zoon Johan Gerrit Pennink trouwt met Wilhelmina de Wolf. Dit levert de huidige familie in Amsterdam en omstreken. Familie van Johan Gerrit Pennink wordt gevonden in het gemeentearchief van Amsterdam (www.gemeentearchief.nl).

Informatie kwam voor een belangrijk van Ton Pennink, zie zijn pagina op AAJ Pennink.

Afkomst naam en naamontwikkeling

Nienbruk is vrijwel zeker het huidige Nienburg (aan de Weser) en ligt in Duitsland, in de driehoek Bremen, Osnabruck, Hannover. Het is nog onzeker hoe Klaas Pennink daar heette en of er archieven zijn.

Grootte van de familie

In het telefoonboek komt Pennink op dit moment zo'n 37 keer voor. Dit zijn voornamelijk leden van deze familie.

Beroepen en cultuur

De oudste informatie is terug te vinden op de vastlegging van het overlijden van Gerrit Pennink. Hij is bij het overlijden in 1814 kuiper, en woonde hij op dat moment aan het Buitengasthuis. Over zijn vader Klaas Ponnik en zijn moeder Geesje Batterman is niets teruggevonden. Of Nienbruk gerelateerd is aan Nieuwbroek of Oldebroek is onzeker. Nienbroek zou Nijbroek (in 1773 nog Nieuwbroek) aan de westzijde van de IJssel kunnen zijn, ongeveer 10 kilometer van Deventer. Zijn overlijden is aangegeven door Jan Fredrik Kwant, directeur van het Buitengasthuis en Henricus Franciscus Thijsen, wonende aan de Kalvertstraat, en van beroep: "Meriuna Doctor". Waarschijnlijk is dit de dokter die het overlijden vastgesteld heeft. Batterman is een naam die waarschijnlijk uit Duitsland komt, zie b.v. de Batterman's in www.genlias.nl uit regio Kleef en regio Leer. Deze naam komt niet voor in het streekarchivariaat van Noordwest-Veluwe. Gezien de namen zou b.v. een afkomst uit de regio Leer logisch klinken. Niebruk of iets soortgelijks (Neubruk->Nuebrunn) levert niets op. Er zijn b.v. 4 plaatsen Neubrunn in Duitsland, maar geen in die regio.

Johan Gerrit Pennink is evangelisch luthers evenals zijn kinderen. Hij trouwt met de hervormde Willemina de Wolff; met de drie kinderen wonen ze van 1838 tot 1845 in de Maatschappij van de Welstand in Drente.

Opvallende personen

Op dit moment zijn nog geen opvallende personen bekend.

Verspreiding in 1993

Zie ook de verspreiding van de verschillende schrijfwijsvarianten in Nederland en Belgie.